top of page

Terapie Florala Bach 

Terapia florala Bach utilizeaza vibratia energetica a florilor pentru a vindeca dezechilibrele psiho-emotionale. Terapia florala Bach este o metoda alternativa de vindecare descoperita de dr. Edward Bach intre anii 1928 - 1936. Aceasta forma de medicina energetica se bazeaza pe eliminarea emotiilor negative, a modificarilor de comportament, luand in calcul intreaga personalitate a individului, reactia lui fata de anumite evenimente de-a lungul vietii, identificand cauza dezechilibrului din organism ce sta la originea bolii. Terapia florala Bach, parte a medicinii viitorului, utilizeaza vibratia energetica a florilor pentru a vindeca dezechilibrele psiho-emotionale si implicit bolile fizice ce decurg din acestea - boli psihosomatice.

 

Edward Bach (1886-1936)
Medic, bacteriolog, homeopat si cercetator, a gasit în remediile florale o noua forma de vindecare. Bach a urmat Universitatea Cambridge, unde si-a luat doctoratul. S-a specializat în bacteriologie si a facut cercetari importante privind toxemia intestinala. A publicat mai multe lucrari stiintifice.
1928 - descopera primele remedii florale.

 

Dorind sa trateze cat mai multi pacienti, intr-o modalitate cat mai simpla, dr. Bach a descoperit calitatile minunate ale unor flori in urma cu 70 de ani, dupa luni de zile de cautari in campiile din Tara Galilor. Observand modificarea externa a diferitelor plante odata cu schimbarea anotimpurilor, aparitia furtunilor sau a unor calamitati naturale, el a decodat relatia dintre aspectul extern al plantelor si sentimentele lor , sentimente de frica, teroare, nemultumire, necaz, apatie, furie etc. El a constatat ca aceste sentimente se aseamana cu emotiile proprii fiintei umane.

 

Ce sunt remediile florale Bach?
In primul rand, sunt un dar din partea naturii, flori din plante salbatice si neotravitoare. Din aceste flori se prepara remedii care ne echilibreaza emotiile si ne ajuta sa vindecam acea parte a fiintei noastre atat de expusa stresului si traumelor -  planurile mental si emotional.
In alte cazuri, florile ne pot sustine in remedierea unor imperfectiuni ale personalitatii, care se cer a fi transformate pentru a ne putea bucura pe deplin de viata. Intre sentimente si boala exista o relatie de cauzalitate  si precedenta, adica dezechilibrele emotionale, preced si determina boala fizica, prin slabirea sistemului imunitar si a vitalitatii. Schimbarea atitudinii fata de boala, viata, fata de cei din jur si noi insine determina o recuperare mai rapida, prin activarea potentialului de vindecare.

Ce tulburari psiho-emotionale poate trata?

 • Vindecarea unor afectiuni fizice, atunci cand acestea reflecta un dezechilibru interior;

 • Manifestarea partii pozitive a personalitatii noastre astfel incat sa ne putem bucura mai mult de relatiile cu cei din jur;

 • Prevenirea imbolnavirilor, usurarea suferintei si combaterea bolii.

 • Eliminarea stresului prin echilibrarea sentimentelor de ingrijorare, teama, nesiguranta, anxietate;

 • Eliberarea de suferinte psiho-emotionale provocate de experiente traumatizante;

 • Recuperare emotionala dupa despartirea parintilor, divort, decesul unei persoane dragi, soc, accident, abuz sexual;

 • Atacuri de panica, stari de frica, anxietate de anticipare, teama de esec, teama de singuratate;

 • Timiditate, lipsa increderii in sine si probleme de comunicare, autoinvinovatire;

 • Gelozie, suspiciune, neincredere in oameni, posesivitate si tendinta de a da vina pe ceilalti pentru greseli personale;

 • Insomnie, oboseala, epuizare;

 • Depresie, disperare, dezamagire, lipsa bucuriei de a trai;

 • Diverse fobii, cum ar fi claustrofobie, agorafobie;

 • Fluctuatii emotionale in perioada adolescentei, a sarcinii, a sindromului premenstrual, a menopauzei;

 • Intoleranta, tendinta spre criticism;

 • Imbunatatirea controlului, in caz de blocaj emotional si imaturitate afectiva;

 • Eliminarea factorilor psihici care sunt raspunzatori sau intretin diverse probleme sexuale;

 •  Regasirea echilibrului interior, lasand armonia si pacea sa se reverse in vietile noastre.

Dr. Bach spunea despre aceasta terapie: "Remediile sunt capabile sa ne inalte si sa ne aduca mai aproape de spiritul nostru, asemenea muzicii de calitate sau a oricarui lucru maret care ne inspira si, totodata, sa ne aduca pacea interioara si sa ne vindece suferintele. Remediile trateaza fara a ataca direct afectiunile de care suferim, ci inundand corpul cu vibratiile Naturii noastre Divine, in prezenta careia boala se topeste ca zapada la soare."

 

In ziua de azi tot mai multe persoane cauta metode de tratament naturale, neinvazive, personalizate, holistice, lipsite de reactii adverse si cu costuri mici. Terapia cu remedii florale Bach raspunde tuturor acestor noi cerinte ale oamenilor.

Fiecare boala este precedata de anumite stari emotionale: tristete, singuratate, frica, furie, disperare, deznadejde, nehotarare, ingrijorare, inflexibilitate, etc. Restabilind echilibrul emotional, remediile florale Bach ajuta la refacerea sanatatii corpului fizic.

 

Avantajele terapiei florale Bach:

 • este o terapie complementara blanda care ajuta la restabilirea echilibrului emotional

 • toate remediile sunt preparate din plante lipsite de orice fel de toxicitate, neexistand pericolul unor efecte secundare in cazul unei supradoze sau a unei prescrieri incorecte

 • metoda de selectare a remediilor este simpla

 • in combinatie cu alte tratamente, remediile florale Bach favorizeaza o vindecare rapida, profunda si de lunga durata, rezultatele obtinute fiind adesea spectaculoase

 • remediile florale Bach pot fi administrate persoanelor de orice varsta, inclusiv copiilor si femeilor insarcinate

 • remediile florale Bach  nu au contraindicatii sau efecte adverse si nu produc dependenta

 • remediile florale Bach pot fi folosite in combinatie cu orice alta forma de tratament.

 

 

Cum actioneaza remediile Bach?

Dupa dr. Bach, inventatorul acestei terapii, afectiunile fizice sunt rezultatul dezechilibrului dintre suflet, minte si corpul fizic. Vibratiile vindecatoare eliberate de remediile florale Bach corespunzatoare vibratiilor subtile ale corpurilor mental si emotional, proprii fiintei umane, permit vindecarea organismului prin stimularea mecanismelor de aparare ale acestuia. Defecte ca mindrie, cruzime, ura, egocentrism, ignoranta, instabilitate si lacomie reprezinta de fapt adevaratele boli, facindu-ne sa pierdem din vedere reala noastra misiune pe Pamint. Remediile florale Bach ne ajuta sa ne ajutam, armonizindu-ne pe plan mental si emotional, intarindu-ne si corpul fizic.

 

Cum se prepara remediile florale Bach?

Exista doua metode de preparare in functie de tipul de planta.

Metoda soarelui este utilizata in cazul plantelor care infloresc la sfirsitul primaverii si in timpul verii, cind soarele este puternic. Se colecteaza dimineata florile direct intr-un bol de sticla umplut cu apa, 50:50, se lasa sa stea in plin soare 3 ore, dupa care plantele se inlatura, iar lichidul rezultat este filtrat intr-o sticla. Acesta se amesteca in parti egale cu brandy, solutia rezultata reprezentind tinctura mama.

Metoda fierberii se utilizeaza in cazul plantelor care infloresc in acele perioade ale anului in care soarele nu este foarte puternic sau in cazul solutiilor preparate din ramurele de arbori si arbusti. Se colecteaza partile de plante necesare dimineata, se introduc intr-un vas, peste care se adauga 10 parti apa si se fierb jumatate de ora. Lichidul rezultat este filtrat si amestecat in parti egale cu brandy 40s, astfel rezultind solutia mama.

Desi pare o metoda simpla, unele persoane considerind ca isi pot alege singuri remediile, se recomanda apelarea la un specialist in terapie florala Bach pentru a realiza combinatia optima pentru problema care trebuie rezolvata.

bottom of page