top of page

Homeopatie

Homeopatia - minunea vindecarii

 

Ce este sanatatea?

“Unica si inalta misiune a medicului este de a reda bolnavului starea de sanatate, proces denumit VINDECARE” (S. Hahnemann, Organon of the Art of Healing, 1917, p. 13).

 

Definitia starii de sanatate este una dintre cele mai dificile, la fel ca si starea de normalitate. Medicina alopata considera drept stare de sanatate  lipsa bolilor. Este insa sanatos un om gelos? Sau unul vesnic nemultumit? Sau unul caruia ii este frica de intuneric? Sau cel care este in depresie? Se pare ca nu este suficienta doar atingerea starii de sanatate fizica. Sanatatea inseamna in primul rand echilibru pe toate planurile si la toate nivelurile. George Vithoulkas, homeopat grec, distins cu premiul Nobel alternativ pentru medicina in anul 1996 Alternative Nobel Prize, defineste sanatatea ca fiind libertate:

- eliberare de durere pe planul fizic,

- libertate de pasiune (gelozie, ura, etc. ) si de atasamente pe planul emotional,

- libertate de egoism, libertate prin cunoastere pe planul mental.

Homeopatia este o medicina de tip holistic, care priveste omul ca un intreg: corp fizic, emotii (sentimente), ratiune (ganduri). Planul cel mai profund al fiintei umane este cel mental (“la inceput a fost Cuvantul” se spune in Geneza), urmatorul este planul emotional si cel mai periferic este reprezentat planul fizic.

 

Ce este homeopatia?

Termenul de homeopatie provine din limba greaca, homoios = similar, pathos = boala, suferinta. Homeopatia are drept principiu de baza similia similibus curentur, adica o boala poate fi vindecata daca administram o substanta (mult diluata si potentata) aceeasi care a determinat si simptomatologia (astfel, febra este vindecata de acelasi agent care o si determina, dar mult diluat si potentat).

Al doilea principiu al homeopatiei este cel al dilutiilor infinitezimale si al dinamizarii. Remediile sunt dilutii din substantele initiale numite tincturi mama. Practic nu mai poate fi pusa in evidenta nici o molecula de substanta, materie, remediile homeopate continand doar energia si informatia substantei initiale din care provin.

Al treilea principiu il constituie individualizarea tratamentului. Fiecare pacient este un caz aparte. Tratam pacientul si nu boala! Astfel, trei pacienti suferinzi de ulcer duodenal pot primi trei remedii diferite, in functie de particularitatile fiecarui caz in parte. Exista peste 200 de remedii care au ca simptom cefaleea, peste 300 care se administreaza in fobii etc.

Spre deosebire de homeopatie, alopatia (medicina clasica) trateaza boala prin medicamente, substante diferite de cele care au determinat imbolnavirea (din gr. allos = diferit).

 

Cum decurge vindecarea?

Vindecarea in homeopatie are loc astfel:

1. De la centrul la periferia organismului.

2. De sus in jos.

3. De la organele vitale, importante spre cele mai putin importante.

4. Simptomele dispar in ordinea inversa aparitiei lor – cele care au aparut primele vor disparea ultimele.

 

Care sunt particularitatile consultatiei homeopate?

Spre deosebire de medicul alopat, pe masura ce ii descrieti simptomele homeopatul scrie neincetat tot ceea ce ii relatati, notandu-si exact expresiile dumneavoastra, precum si toate semnele care pentru dvs. ar parea nesemnificative - semne care pentru homeopat inseamna gasirea corecta a remediului si deci vindecarea dvs. Apoi medicul se va lansa intr-o serie lunga de intrebari neobisnuite, referindu-se la toate aspectele vietii dvs. : daca sunteti calduros sau friguros, de ce va este frica (de caini, intuneric, moarte, inaltime, spatii inchise), daca sunteti ordonat sau nu, ce efect are muzica asupra dvs., ce culori preferati, cum dormiti, ce visati, preferinte sau aversiuni alimentare. Este posibil ca homeopatul sa aiba nevoie de putin timp pentru a va studia cazul si de a verifica toate detaliile in cartile pe care le are la dispozitie.

Medicul homeopat se confrunta cu o misiune delicata atunci cand trebuie sa aleaga cu exactitate remediul adecvat etapei de tratament, dar si pacientului ii revine o mare responsabilitate. Homeopatia este o terapie puternica si eficienta, insa ea cere ca pacientul sa indeplineasca anumite conditii. Nu poti primi totul in dar, fara sa faci nici un efort. Trebuie ca pacientul sa invete sa observe fapte de viata ignorate de majoritatea lumii, fiind necesara obiectivitate si detasare.

 

Ce sunt remediile homeopate?

Remediile se prezinta sub forma de granule, comprimate, picaturi, creme, tincturi mama. Ele contin informatia necesara organismului pentru a corecta eroarea (boala), remediul actionand pe principiul “cui pe cui se scoate.” Remediile nu produc reactii adverse sau secundare, nu sunt toxice pentru nici un organ, au efecte mai rapide si mai eficiente decat medicamentele. Se administreaza sublingual in doze mici, sau se aplica extern ca in cazul cremelor, fiind bine suportate de pacient. Functie de tipul constitutional, starea de sanatate si simptomele pe care le prezinta pacientul, remediile pot fi administrate zilnic, la 2-3 zile, la o saptamana, la o luna, astfel urmarea tratamentului homeopat nu constituie un chin pentru pacient.

 

Cum actioneaza homeopatia?

Remediile nu sunt toxice pentru organism, ele nu determina reactii secundare. Asa numitele agravari care pot apare in homeopatie, in realitate nu sunt adevarate agravari, ci sunt reactii de curatare a energiilor negative.

Este normal ca pentru cateva ore sau cateva zile simptomele sa se accentueze sau sa apara simptome din trecut pe care pacientul in acel moment nu le mai avea. Daca pacientul nu intelege ce se intampla, ar putea crede ca medicamentul are un efect advers si va incerca sa-si calmeze simptomele prin medicatie alopatica. Aceeasi confuzie poate sa apara daca pacientul nu se mai asteapta la recaderi, cand in realitate trebuie sa se astepte ca va fi nevoie de mai multe remedii pana la obtinerea vindecarii. Procesul de vindecare in homeopatie se produce in etape successive ca atunci cand indepartam treptat  o serie de straturi pentru a ajunge la puritate energetica si vindecare ( ca si pruncii ).

Remediile stimuleaza capacitatea de aparare a organismului (“forta vitala”) deci sistemul imun, aflat in stransa interconexiune cu sistemul neuroendocrin. Prin dilutie si dinamizare actiunea terapeutica a remediului creste, este potentata.

 

Ce boli trateaza homeopatia?

Sau, mai bine spus, ce nu trateaza homeopatia:

- bolile genetice, congenitale,

- neoplasmele in stadii avansate,

- diabetul zaharat de tip I,

- anomaliile mecanice, de exemplu: hernia de disc, eventratia sau hernia.

in cazul cancerelor in stadii avansate sau a bolilor in stadi terminale, homeopatia poate ameliora starea generala a pacientilor in sensul reducerii durerilor, a complicatiilor si a acceptarii unei situatii prin care trecem cu totii la un moment dat.

Este important pentru pacienti sa consulte numai homeopati calificati si acreditati, deoarece multi medici care au cunostinte vagi de homeopatie vor administra remedii pe baza diagnosticului alopat - ceea ce nu inseamna homeopatie - pacientul nu va simti nici o ameliorare si isi va pierde increderea in homeopatie.

Exista o baza stiintifica a homeopatiei?

Scepticii considera homeopatia ca fiind rezultatul autosugestiei, al efectului placebo. Dar remediile homeopate sunt administrate cu succes la copii si animale (la care nu putem vorbi de autosugestie!) obtinand vindecarea bolilor. Prima, si cea mai controversata teorie, care a incercat sa determine bazele stiintifice ale homeopatiei, este cea a imunologului francez Jean Benveniste: teoria memoriei apei.

 

Pe scurt, el afirma ca moleculele de apa in care sunt diluate tincturile mama preiau informatia si energia substantei cu care au venit in contact. Poti face analiza unei dischete informatice si vei obtine molecule de vinil si oxid feric, dar informatia continuta nu poate fi nici dozata, nici masurata!

Tot in sprijinul teoriei doctorului Benveniste sunt si actualele studii ale medicului si biofizicianului japonez Masaru Essamoto. Utilizand un microscop optic ultra-performant el a fotografiat moleculele de apa dupa inghetare. Initial studiul sau a avut drept scop determinarea gradului de puritate a apelor de pe teritoriul Japoniei. Ulterior, el a observat ca moleculele de apa inghetate prezinta forme diferite, functie de mediul in care stau, de zona, sau de informatia care le este transmisa.

Cu toate acestea, nu s-a putut inca elucida mecanismul prin care actioneaza remediile homeopate. Se poate ca legile fizice actuale sa nu fie suficiente pentru descrierea fenomenului, sau sa nu avem aparate suficient de sensibile si performante pentru a evidentia fenomenele care au loc.

Lipsa argumentele stiintifice nu a impiedicat insa popularitatea homeopatiei (peste 35 % din populatia Frantei se trateaza homeopat, procentul fiind chiar si mai mare in Anglia, Belgia, Germania si SUA), cu aparitia chiar a unei facultati de homeopatie in Marea Britanie! Homeopatia este controversata pentru ca este prost inteleasa? Aceasta intelegere este legata poate de faptul ca homeopatia este un concept si nu o tehnica.

bottom of page