top of page

Reflexoterapie &
Masaj Terapeutic

 

Reflexoterapia

Reflexoterapia este o stiinta bazata pe practica, o tehnica de tratament care consta in masarea talpilor, a palmelor sau a capului in zonele corespunzatoare fiecarui organ. Este asociata medicinei alternative, isi are originea in antichitatea egipteana si chineza si constituie o practica la fel de veche ca acupunctura sau presopunctura.

Reflexoterapia are rol profilactic, mentinand sanatatea celor care o intrebuinteaza periodic, dar si curativ, ducand la ameliorarea si vindecarea multor afectiuni, fara a fi nevoie de medicamente. De asemenea, poate fi folosita si in scop diagnostic. Oricine poate apela la reflexoterapie daca intentioneaza sa-si ajute propriul corp sa se mentina intr-o stare de echilibru. Cu ajutorul acestei terapii se reuseste ameliorarea sau chiar vindecarea unei palete largi de boli si, de asemeni, se pot disloca aglomerarile de toxine formate in ani sau zeci de ani generand o buna functionare a organismului. Practicata in mod corect aceasta metoda terapeutica reuseste sa echilibreze functiile organelor interne atat la nivel fizic cat si la nivel energetic. Sistemul nervos, organele senzoriale, sistemul cardiovascular, endocrin si limfatic, organele interne etc. sunt sisteme si organe care formeaza organismul uman iar prin masarea punctelor reflexe din talpa se reuseste reechilibrarea lor.

 

Relexoterapia elimina toxinele adunate in ani sau zeci de ani dar si stimuleaza de asemeni toate functiile organismului. Marele avantaj al acestei terapii este ca trateaza atat afectiunile care se manifesta, cat si pe cele nedepistate inca, predispozitiile pentru anumite boli, eliminand cauza care le-a produs.

Cele mai potrivite situatii in care se poate interveni reflexoterapeutic  sunt cele legate de depresii, stres, anxietate, migrene, nervozitate, insomnii si instabilitate psihica. Foarte bune rezultate se obtin si in: stres, migrene, insomnii, afectiuni hepatice si biliare, diabet, tulburari endocrine, prostatite, constipatie, impotenta, reglarea menstruatiei, tulburari de menopauza, afectiuni respiratorii, osteoporoza, obezitate, reumatism, afectiuni ale aparetelor digestiv, circulator, genital, urinar, afectiuni oculare, afectiuni ale coloanei vertebrale (sciatica, spondiloze, cifoze).

      

Pentru ca efectul tratamentului de reflexoterapie sa fie vizibil si de lunga durata, pacientii care recurg la acest tratament trebuie sa adopte un regim echilibrat de viata, prin eliminarea exceselor de orice fel: tutun, alcool, cafea, grasimi alimentare, stres, viata sexuala dezordonata. De asemeni nu este indicat a se intrerupe tratamentul medicamentos dat de medicul curant. Dupa tratamentul reflexoterapeutic se va observa schimbarea de parametrii cu ajutorul analizelor de specialitate si numai atunci va decide schimbarea sau intreruperea tratamentului medicamentos.

 

Ca durata, tratamentul poate varia de la o persoana la alta in functie de reactia fiecarui organism in parte. La afectiunile in faza incipienta sunt de ajuns 12 sedinte. In cazul bolilor cronice sunt necesare 20-25 sedinte, in functie de vechimea bolii si de varsta pacientului. Durata unei sedinte in functie de afectiune dureaza in jur de 60 de min. Dupa terminarea tratamentului se fac sedinte de intrtetinere, o data la 1-2 saptamani.

 

La inceputul tratamentului masajele pot fi putin dureroase pentru ca talpa este foarte rigida. Este ceva normal pentru ca prima etapa a tratamentului consta in dizolvarea toxinelor acumulate in timp si depuse in terminatiile nervoase. Odata cu trecerea sedintelor durerea devine mai placuta. Raman dureroase doar punctele corespunzatoare organelor bolnave sau a celor care prezinta pericol potential pentru o viitoare afectiune.

Reflexoterapia are si contraindicatii si de aceea nu poate fi practicata decat de personal calificat si cu bogate cunostiinte de medicina.

 

Cum actioneaza reflexoterapia? 

 

Stimularea nervoasa 

 

Intre terminatiile nervoase si locul unde se inregistreaza disfunctia pare sa existe o relatie exacta si clara. Presiunea exercitata pe zona reflexa transmite mesaje de natura nervoasa catre creier, ordonandu-i sa rezolve problema prin mobilizarea tuturor resurselor disponibile. Zonele reflexe care trebuie masate cu predilectie sunt cele dureroase, durerea fiind o indicatie ca organele aflate in legatura cu aceste puncte se afla in dificultate. 

Chiar daca zonele reflexe sunt raspandite pe tot corpul, majoritatea acestora sunt localizate la extremitati, mai ales la nivelul picioarelor. De aceea masajul este foarte eficient daca se insista pe aceste zone bogate in terminatii nervoase. 

 

Dislocarea cristalelor 

 

Cand sistemul muscular este slabit, muschii membrelor inferioare isi pierd tonusul; cei 26 de muschi ai fiecarui picior se deplaseaza, exercitand o presiune mare asupra unor terminatii nervoase. In acest moment, transmiterea nervoasa si circulatia sanguina la nivelul piciorului sunt incetinite. 

 

Congestia care se instaleaza favorizeaza formarea unor cristale, compuse din sarurile minerale rezultate din disolutia sau din deseurile toxice. Prin greutatea lor, aceste cristale sunt atrase spre extremitati (picioare, maini), asa cum firele de nisip se depun pe fundul vasului in care se fierbe apa. Masajul mobilizeaza aceste cristale si permite circulatiei sanguine si impulsurilor nervoase sa actioneze din nou cu eficacitate. Reluarea circulatiei determina raspandirea cristalelor in tot corpul, ele urmand sa fie eliminate pe cale naturala. Maseurii si reflexoterapeutii identifica deseori prezenta acestor cristale la nivelul pielii. Prin masarea picioarelor, aceste cristale, care au aspectul si structura grauntelor de sare se dizolva si dispar, fiind eliminate din corp. Prezenta acestor cristale este evidenta. Existenta lor explica eficacitatea reflexoterapiei, dar nu reprezinta singura explicatie in acest sens. 

Eliberarea hormonilor din creier 

 

Creierul mentine echilibrul endocrin prin secretia de substante simple (peptide), care actioneaza asupra glandei hipofize si asupra celulelor-tinta din tesuturi si glandele endocrine. Printre cei mai importanti hormoni se numara si endorfinele. Forme de morfina naturala produse de anumite zone din creier, endorfinele, par sa fie cea mai eficienta arma in lupta organismului pentru mentinerea homeostaziei, adica a echilibrului intern. 

 

Considerate a fi de 200 de ori mai puternice decat morfina, endorfinele sunt, prin intermediul reflexoterapiei, la indemana oricarui pacient. Este suficienta masarea zonelor reflexe dureroase pana in momentul in care creierul va elibera cantitatea necesara de endorfine.

 

Stimularea sistemului limfatic 

 

Vasele de sange si capilarele limfatice transporta atat substantele nutritive catre celule, dar si deseurile toxice, in sens invers, pentru a fi eliminate din corp. Pe traiectul vaselor limfatice se gasesc ganglionii limfatici, unde iau nastere limfocitele cu rol in apararea anti-infectioasa. In mod normal, circulatia limfatica este foarte lenta, dar prin masarea anumitor zone ea poate fi accelerata, ceea ce contribuie la mentinerea echilibrului biochimic si imbunatatatirea imunitatii. 

 

Stimularea sistemului circulator 

 

In marea circulatie (inima - tesuturi), sangele face 3 circuite complete intr-un minut. Astfel se asigura transportul oxigenului si al substantelor nutritive catre tesuturi, dar si eliminarea eficienta a dioxidului de carbon si a altor metaboliti toxici. O circulatie incetinita favorizeaza acumularea subtantelor indezirabile in tesuturi. Prin reflexoterapie, circulatia este stimulata suficient de mult pentru a asigura o dezintoxicare eficienta a corpului. 

 

Potentialul electric anormal 

 

Diferenta de potential electric intre anumite parti ale corpului semnaleaza o disfunctie prezenta in alta zona. Organele sunt acumulatori de energie, iar zonele reflexe pot fi comparate cu niste intrerupatoare. Sanatatea este atunci cand exista un echilibru de energie intre diferite organe. Intr-o stare de dezechilibru, energia nu circula cum trebuie si nu ajunge unde trebuie. Pentru a reface echilibrul, trebuie sa actionam asupra "intrerupatoarelor". Corpul nostru functioneaza ca o baterie prin transferul ionic dinspre partea sanatoasa catre partea afectata, energia fiind directionata spre zona cu probleme. Masarea zonelor reflexe ajuta la restabilirea echilibrului energetic (electric) intre partile componente ale organismului. Unde este un deficit, va fi redirectionata o cantitate corespunzatoare de energie; unde este un surplus, va fi drenat excesul. 

 

Influenta psihologica 

Increderea in virtutile acestei terapii aduce o destindere binevenita pentru masajul zonelor reflexe si aparitia mai rapida a rezultatelor. Majoritatea problemelor au origine sau cel putin o componenta psihica. Marele specialist Hans Selye, cunoscut pentru studiile sale in domeniul stresului, spunea ca 60-80% din tulburarile psihice au originea in mintea noastra. Consecutiv, destinderea, relaxarea sau gandirea pozitiva au un rol important in redobandirea sanatatii. Intr-o stare de relaxare ne putem conecta mai eficient la subconstientul nostru, care are intotdeauna solutii pentru problemele cu care ne confruntam. Reflexoterapia ne poate ajuta sa intram intr-o astfel de stare in mod natural si sa descoperim cheia care ne va deschide poarta catre sanatate. 

 

Practica a demostrat ca tulburarile functionale se pot ameliora prin reflexoterapie in proportie de 85-90%, iar cele organice, in peste 60% din cazuri. Rezultate foarte bune se obtin in afectiuni gastro-intestinale, hepato-biliare, renale, reumatice, cardio-vasculare, osteo-articulare, endocrine, oftalmologice, ORL, deficite imunitare, tulburari de menstruatie sau de menopauza, frigiditate, impotenta etc. 

 

Reflexoterapia face parte, fara indoiala, din ansamblul mijloacelor la care putem apela cu incredere pentru a redobandi starea de sanatate. Nu trebuie sa uitam si de respectarea alimentatiei echilibrate, exercitiului fizic in aer liber, somnulului, exercitiilor de respiratie profunda, consumului corespunzator de lichide, igienei, baillo de soare, si gandirii pozitive.

Masajul Terapeutic

Prin masaj se intelege un grup de exercitii mecanice de tip manual sau tehnic prin care, luandu-se contact cu tegumentul, se efectueaza diferite manevre, in scop igienic, profilactic sau terapeutic si recuperator. Aceste manevre stimuleaza pielea, determinand reactie vasculara, biochimica, de stimulare senzitiva si induce reactii de tip reflex in vecinatatea zonei de masaj sau la distanta.

Masajul terapeutic este una dintre cele mai eficiente si apreciate forme de terapii alternative folosite in tratamentul durerilor musculare, el fiind necesar la un moment dat tuturor. Masajul terapeutic are ca scop eliminarea si decongestionarea punctelor de declansare a durerii, decontracturarea muschilor, rezolvarea problemelor circulatorii. Este recomandat in cazul:

  • compresiilor de nervi cand apar amorteli;

  • problemelor legate de postura;

  • disfunctiilor de miscare care pot fi cauzate de diverse accidentari in urma unor miscari repetitive.​

In ce consta masajul terapeutic?

Masajul terapeutic consta in prelucrarea manuala a tesuturilor moi cu scopul de a stimula circulatia sangelui, a limfei si de a decontractura musculatura. Se folosesc diferite tehnici in functie de obiectivele fiecarui tratament si in functie de afectiunea pe care trebuie sa o tratam.

Beneficiile masajului terapeutic

Masajul terapeutic intervine direct asupra durerii, avand un considerabil efect antialgic datorita faptului ca relaxeaza musculatura. Cu ajutorul manevrelor de framantare, vibratii si frictiuni, folosite in cadrul masajului terapeutic, circulatia sangelui este stimulata, organismul putand furniza mai mult oxigen si substante nutritive in tesuturi si organele vitale decat facea inainte de masaj.

De asemenea, dupa un masaj terapeutic general, vei putea observa cum amplitudinea si elasticitatea articulatiilor tale vor creste vizibil. In plus, in timpul masajului terapeutic, este stimulata secretia endorfinelor, un hormon al “fericirii” care reduce starea de stres a organismului.

Frecventa masajului terapeutic

O sedinta de masaj terapeutic poate dura intre 30 si 90 de minute in functie de zonele afectate. Masajul este un mod prin care starea generala de sanatate poate fi imbunatatita.

Masajul terapeutic poate fi facut ori de cate ori exista probleme musculare. Ca si cura de tratament pentru persoanele cu afectiuni locomotorii, sunt necesare minim 10-12 sedinte de masaj terapeutic. Se recomanda 2 sedinte pe saptamana pentru a se putea decontractura musculatura si pentru  a se vedea imbunatatiri rapide.

Masajul terapeutic, spre deosebire de masajul de relaxare, necesita mai multe cunostinte teoretice si practice suplimentare. Un astfel de masaj poate fi practicat doar de un maseur profesionist cu calificare profesionala.

Indicatiile masajului

  • Afectiuni ale aparatului locomotor - reumatismale, neurologice, posttraumatice, psihogene - afectiuni articulare, miozite, miofasciite, miogeloze, celulite, nevrite si polinevrite, retractii musculo-tendinoase, contracturi musculare, hipotrofii si atrofii musculare de diferite cauze

  • Afectiuni ale aparatului cardiovascular - staze venoase si limfatice, cu edeme circulatorii periferice

  • Afectiuni ginecologice - inflamatii cronice, ptoze uterine, aderente etc

  • Afectiuni psihogene - forme de nevroza astenica, spasmofilii, distonii neurovegetative.

  • Afectiuni dismetabolice - obezitate, diabet, guta

  • Pediatrie - anemii, rahitism, sindroame hipoanabolice

  • Geriatrie - tratament de intretinere si stimulare a musculaturii scheletice si a metabolismului diminuat, dupa explorari paraclinice

  • Optimizarea formei sportive

  • Sedentarism

  • Profilaxie secundara

  • Imbunatatirea consistentei, elasticitatii si mobilitatii pielii

  • Cresterea supletii si ameliorarea circulatiei sangelui la nivelul tesutului subcutanat si conjunctiv

  • Stimularea resorbtiei produsilor din jurul leziunilor cu refacerea mai rapida a tesuturilor respective si grabirea cicatrizarilor

  • Imbunatatirea circulatiei sangelui, cu cresterea cantitatii de oxigen la nivelul tesuturilor si cu eliminarea mai rapida a deseurilor toxice provenite din activitatea muschilor

  • Activarea circulatiei limfei din caile limfatice cu o resorbtie mai rapida a lichidelor interstitiale si a edemelor

Contraindicatiile masajului

Contraindicatii definitive:

  • afectiuni maligne sau cu potential de malignizare prin masaj;

  • afectiuni cutanate (bolile de piele) : parazitare, infectioase, inflamatorii, eczematoase, eruptive de diverse cauze, plagi posttraumatice, fragilitate capilara;

  • afectiuni acute febrile;

  • afectiuni inflamatorii osoase si osteoarticulare;

  • tuberculoza cu diferite localizari;

  • tromboflebite si flebotromboze;

  • afectiuni cardiocirculatorii acute : angina pectorala, infarct miocardic, tulburari de ritm, insuficienta cardiaca, embolii cu diferite localizari, hipertensiune arteriala netratata;

  • afectiuni pulmomare acute;

  • afectiuni acute ale tubului digestiv;

  • manifestari hemoragipare;

  • stari de oboseala;

  • bolile psihice majore (în special psihoze).

 

Zone anatomice în care se interzice masajul:

-          spatiul popliteu (situat pe fata posterioara a articulatiei genunchiului)

-          triunghiul lui Scarpa (situat la radacina membrului inferior, fata anterioara)

-          axila (subsuoara)

-          articulatia cotului (fata anterioara)

-          partea anterioara a gatului

-          zona mamara

-          partea interioara a coapselor; zona cu varice

Efectul terapeutic al masajului este definit de Hipocrate, parintele medicinei, printr-o afirmatie foarte concisa: 'vis medicatrix naturae', adica 'forta vitala', fortele naturale de recuperare ale organismului.

Terapia prin masaj promoveaza sanatatea sustinind propriile procese ale organismului. Terapia prin masaj actioneaza benefic asupra corpului in intregime. Masajul imbunatateste circulatia sangelui si limfei. Pentru ca intregul corp sa fie sanatos, toate celulele sale trebuie sa fie sanatoase. Celulele individuale ale corpului depind de o alimentare din abundenta cu sange si cu limfa, deoarece aceste fluide aduc nutrienti si oxigen si indeparteaza deseurile si toxinele. Astfel, este usor de inteles importanta bunei circulatii pentru sanatate si efectul benefic al masajului pentru intreg corpul.

De asemenea, s-a constatat ca masajul:

- determina modificari in structura sangelui, imbogatindu-l cu oxigen cu 10-15 % mai mult.

- poate ajuta la detensionarea muschilor contractati si ii poate stimula pe cei slabiti, flasci. Acest echilibru muscular poate ajuta postura si promova eficienta in miscari. Masajul nu mareste in mod direct forta musculara, insa poate grabi recuperarea dupa oboseala ce survine in urma exercitiilor. In acest fel, este posibil sa se realizeze mai multe exercitii si antrenament, ceea ce in timp fortifica muschii si imbunatateste conditia fizica. De asemenea, masajul intinde usor muschii si tesuturile, sustinind mentinerea elasticitatii lor.

- mareste secretiile si excretiile corpului. S-a demonstrat ca masajul mareste producerea sucurilor gastrice, salivei si urinei. De asemenea, are loc o excretie marita de nitrogen, fosfor anorganic si clorura de sodium (sare), ceea ce mareste rata metabolica.

- echilibreaza sistemul nervos calmindu-l sau stimulindu-l, in functie de ce efect are nevoie individul in acel moment.

-  imbunatateste starea pielii. Masajul actioneaza in mod direct asupra functiei glandelor sebacee si glandelor sudoripare, care mentin pielea lubrefiata, curata si racoroasa. O piele dura, lipsita de elasticitate, poate deveni moale si supla.

- influenteaza organele interne. Prin stimularea directa sau indirecta a nervilor ce alimenteaza organele interne, vasele de singe ale acestor organe se dilata si permit o alimentare crescuta de sange.

Beneficiile terapiei prin masaj

Cunoasterea efectelor fiziologice ale masajului face posibila o mai buna intelegere a beneficiilor asupra sanatatii si starii de bine a corpului.

Masajul actioneaza pentru a dispersa efectele secundare ale actiunii muschilor, efecte ce irita muschii si terminatiile nervoase. Acizii lactic si carbonic se acumuleaza in muschi la scurt timp dupa inceperea unui program de exercitii.

De asemenea, masajul ajuta refacerea in cazurile de ranire a tesuturilor moi, precum intinderile si entorsele. Acest lucru este posibil intrucat cresterea si repararea tesutului sint accelerate printr-o circulatie eficienta in zonele afectate si stimularea adecvata a tesuturilor in curs de vindecare.

Masajul terapeutic poate ajuta la grabirea si imbunatatirea refacerii si la reducerea disconfortului.

Concluzii

S-a dovedit de-a lungul anilor ca toate persoanele, indiferent de locul de munca, birou sau timpul petrecut in picioare, au nevoie de masaj terapeutic cel putin la spate. Cu cat stati mai mult la birou sau in picioare, contracturile musculare sunt primele care va provoaca discomfort, multe meserii avand o pozitia vicioasa.

 

(Exemplu: statul la birou - daca sustinem cotul pe birou, se contracta musculatura umerilor si incep durerile de umeri; ii simtim mai grei, zona cefei este foarte incordata, apare durerea de cap, ametela, starea de greata. Toate aceste simptome pot fi si de la contracturile musculare si se pot trata printr-un masaj terapeutic.​)

Zi de zi ne confruntam cu diferite pozitii dificile si greu de suportat pentru coloana nostra. Nu trebuie sa neglijam durerile din zonele lombara, toracala sau cervicala. Toate aceste semne trebuie luate in seama deoarece orice durere poate fi tratata printr-un masaj terapeutic.

bottom of page